Rendelésfelvétel és információ:
A kosár tartalma: 0  db termék | 0 Ft
A kosár tartalmának megtekintése

dekorblog & ötletvarázs

A beltéri padok kialakulásának története

Talán nem is sejtjük, hogy a padok milyen érdekes életutat jártak be, mire elnyerték jelenlegi formájukat. Ma már egyaránt használhatók benti és kinti ülőalkalmatosságnak, kaphatóak háttámlás és háttámla nélküli típusok is. Ebben a cikkben tehát a padok kialakulásának történetét fogjuk körbejárni.


Először az ókori görögöknél láthattunk padokat, melyek korabeli neve kliné volt. Ez egy állatlábakra erősített ülőalkalmatosság volt, melyet először állatszőrrel, később párnákkal tettek kényelmesebbé. Általában ezeken ülve, félig feküdve vitatták meg a fontosabb államügyeket, sokszor el is szenderedtek rajta. 


A rómaiaknál ezt követően kezdtek megjelenni a fémlábakra erősített padok, amelyek sokszor ékesen díszítettek voltak. Az ókori római otthonok elengedhetetlen tartozékai voltak ezek az ülőalkalmatosságok. 

A 13. századra a padok kissé vesztettek jelentőségükből. Ezekben az időkben a támlás vagy falra erősített társaik voltak elterjedve, melyek már kevésbé voltak kényelmesek, így terítőkkel esetleg vékony párnákkal fedték le őket. A gótika a hátlap megemelésével, gyakran baldachin-szerű kidolgozással új formát honosított meg: ezek voltak a korai szófák. A gótikus stílus mindenre rányomta bélyegét, egyre szélesebb körnek váltak elérhetővé az ízlésesen kialakított bútorok is. Már nemcsak a királyok és nemesek kiváltsága volt a különleges bútorok vásárlása, hanem az egyszerű polgári rétegeknek is.
 

pad1

A padok további fejlődésükben a támlásszékek irányvonalát kezdték követni, ettől csak a 17. századra váltak el. Ekkor kezdtek el hódítani a támla nélküli padok, melyekre párnát vagy kényelmes szövetet tettek, majd nem sokkal később megjelentek kárpitozott társaik is. Ezt követően a már tároló résszel ellátott padok is igen közkedveltté váltak, amelyek alatt fiókokat alakítottak ki. Ezek az úgynevezett sezlonok már több személy leültetésére, illetve használati tárgyak tárolására is alkalmasak voltak. A készülő kelengyét itt őrizgették az anyák a lányaiknak, vagy épp a mise abroszt tartották bennük. Mindenképpen értékes ruhanemű tárolására használták őket. A fiókok mélységéből és nagy méretéből adódó tárolókapacitásuk miatt a konyhákban is igen nagy szerephez jutottak. 

Ma már, mint látjuk, sokféleképpen hasznosíthatjuk őket otthonunkban is. A dolgozószobában, nappaliban vagy akár az előszobában is jól mutatnak, illetve praktikusak lehetnek. Kényelmet biztosítanak olvasáskor, Tv nézéskor és az otthonunkba látogató vendégeknek is. Széleskörű az alkalmazhatóságuk, amely hosszú fejlődésútjuk során alakult ki. Ma már mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt: benti ülőalkalmatosságnak támla nélkülit, míg kintre támlával ellátottat javaslunk.    

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!